Nyheter

Linnéa Claeson och den hyllade mytomanin

Det finns få damhandbollsspelare som är allmänt kända på riksnivå. Nog finns det ett par namn som etsat sig fast hos den inbitne sportfanatikern, men för någon som inte slaviskt följer sporten på klubblagsnivå krävs det sannolikt flera lyckade insatser i damlandslaget för att så skall ske. Linnéa Claeson är ett undantag i detta sammanhang. Linnéas handbollskarriär har, bortsett från ett par uppträdanden i ungdomslandslag, företrädesvis bestått i att agera högernia i Skuru IK, en klubb som för närvarande spelar i Sveriges högsta liga Svensk handbollselit och som säsongen 16/17 hade ett publiksnitt på 337 åskådare. Trots att detta kan te sig ganska blygsamt i sammanhanget har hon kommit att bli en av Sveriges mer välkända handbollsspelare. Linnéa kan bland annat stoltsera med att ha hundratusentals följare på Instagram, en kolumn i Aftonbladet och det åtråvärda uppdraget att ha fått agera sommarpratare i Sveriges radio. Men, kan tilläggas, det här har egentligen ingenting med hennes handbollskarriär att göra.

Linnéas inträdesbiljett till den lilla klubben av etablissemangsunderstödda svenska kändisar består av instagramkontot ”Assholesonline” som hon startade under 2014. Kontots huvudsakliga innehåll består av uthängningar av män som enligt Linnéa skall ha trakasserat henne sexuellt. Männen i fråga hängs ut genom att skärmdumpar på deras konversationer med Linnéa publiceras till allmän beskådan, ofta tillsammans med lättklädda bilder, ett förfarande som enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem kan vara olagligt.

Eventuellt illegal skärmdump från instagramkontot ”Assholesonline.”

Att Linnéa valde att starta kontot skall enligt egen utsago ha berott på de många sexuella trakasserier hon utsatts för. I olika intervjuer har hon hävdat att hon sedan 10 – 12 års ålder har fått mottaga regelbundna trakasserier såväl via olika internetforum som till hennes telefon. Det hela skall sedermera ha eskalerat då Linnéa började spela handboll på elitnivå. Efter att ha spelat en tv-sänd match är hennes inkorg vanligtvis full av snuskiga meddelanden och penisbilder, och efter en SM-final ska hon ha fått upp emot 30-talet meddelanden, redan samma kväll, uppger hon.

Man kan tänka sig att Linnéas problem bör vara något som speglar unga tjejers situation på samhällsnivå, i varje fall för de med en liknande livssituation. Riktigt så är dock inte fallet. I en enkätundersökning utförd av Friends 2017 uppgav 5 % av de tioåriga flickorna att de någon gång under året upplevt sig ha blivit kränkta sexuellt på nätet, för sextonåringar steg siffran till 20 %. Av de som ansett sig ha blivit kränkta uppgav runt 70 % att kränkningen hade skett av någon de kände. Sifforna är naturligtvis horribla och högst beklämmande, men pekar ändå på att förekomsten av kontinuerliga trakasserier av främmande män, som Linnéa ska ha blivit utsatt för, inte verkar vara riktigt så vanliga som hennes berättelser ger sken av. Vidare måste beaktas att internetkulturen, användandet av olika sociala medier och mms-tekniken har förändrats otroligt mycket från det att Linnéa var tio år 2002, vilket, allt annat lika, bör innebära en ökad exponering för dagens ungdomar, och därmed en högre risk för utsatthet. Att Linnéa har blivit utsatt är trots detta inte alls helt osannolikt, men för att det ska ha förekommit i den utsträckning hon ger sken av måste hon ha haft en väldig otur.

Som nämnt ovan eskalerade trakasserierna riktade mot Linnéa då hon blev elithandbollsspelare, då till en nivå som att döma av hennes instagramkonto synes vara fullkomligt absurd. Eftersom Linnéa initialt inte var någon vidare kontroversiell person, och heller inte åtnjöt något större kändisskap i relation till andra spelare i Svensk handbollselit, kan man förmoda att trakasserierna mot övriga spelare bör ha legat på en liknande nivå. Någon undersökning kring detta finns sannolikt inte att få tag på, men i en intervju i Expressen den 15 april fick Jamina Roberts, som till skillnad från Linnéa spelar i svenska damlandslaget, frågan vad hon tyckte om Linnéa Claesons kamp mot sexuellt trakasserande män. Svaret löd som följer: ”Det är bra att hon lyfter det. Men det är ingen i vårt lag som är i närheten av så mycket sådant.” Det kan tyckas vara märkligt att ingen i IK Sävehof är i närheten av mycket sådant, samtidigt som Linnéa Claeson får inkorgen full efter av penisbilder efter varje TV-match. Hon har sannerligen haft en väldig otur.

Försöken med att sprida instagramkontot till engelskspråkiga länder skall tydligen ha varit misslyckade.

Samtidigt kan man fråga sig om det från Linnéas perspektiv verkligen är att se snoppbilderna endast som något ont; de ständiga trakasserierna har bevisligen även fört gott med sig. Faktum är att hela den mediala plattform och status som Linnéa har byggt upp, helt beror på och även är helt beroende av, att hon utsätts för sexuella trakasserier. Till skillnad från en fotbollsspelare likt Messi, vars varumärke är just som en fotbollsspelare, är handbollsspelaren Linnéa Claesons varumärke som ett offer och rättvisekrigare. Hon har en följartång om 265 000 personer på Instagram som naturligtvis suktar efter att få se nya skärmdumpar på plumpa killar som på ett humoristiskt sätt blir tillrättavisade av den hårda Linnéa. Skräpmedia verkar även de göra i brallan av upphetsning i takt med att de meddelanden och bilder hon får blir allt grövre, de vill självfallet att det hela skall fortgå, så att de kan fortsätta sina hyllningar och sätta rubriker som jagar till sig klick.

Klickvänlig rubrik?

Det kanske redan har framgått, men jag skriver ut det ändå. Jag är lite skeptisk till Linnéas historier. I ärlighetens namn så är skeptisk en underdrift, jag tror faktiskt att en stor del är rena påhitt. Det är en ganska stark anklagelse, det vet jag, och jag kan heller inte bevisa mitt påstående. Men seriöst, det hela faller på sin egen orimlighet.

När man går igenom skärmdumparna på Assholesonline ser man att dessa kommer från över 20 olika chattprogram eller meddelandefunktioner. Om än Linnéa verkar ha öppnat upp för insändare att bidra med bilder antyds merparten fortfarande vara från henne själv. Linnéas mediala framgångssaga är som sagt beroende av ett aldrig sinande innehåll, för att hon skall vara relevant måste uppmärksamheten fortsatt vara riktad mot henne. I hennes strävan efter innehåll kan knappast uteslutas att hon registrerar sig på X antal sidor för dejting eller till och med sexkontakter, och att hon då får en och annan olämplig inbjudan är knappast spektakulärt, det verkar snarare vara något hon aktivt eftersöker. Man kan också fråga sig vem som skulle skriva till Linnéa Claeson med vetskapen om att det är hon, tjejen med instagramkontot där man blir uthäng? Måhända trollkonton från såväl lustigkurrar som vänsterfeminister som vill kasta mer ved på elden, men knappast någon annan? Eller jo förresten, en till, hon själv.

Linnéa verkar vara registrerad på en mängd olika internetforum.

Jag har som sagt inga bevis, men många saker pekar på att det som Linnéa postar antingen är förfalskat eller på att hon själv har bidragit till att provocera fram det. Linnéa är exempelvis duktig på att alltid dölja namnen på avsändarna, det kan med andra ord vara vem som helst, till och med någon som inte existerar. Hon blir heller aldrig kritiskt granskad. Det enda vi får höra från MSM är samstämda hyllningskörer, och trots att många av de killar som skall ha trakasserat Linnéa får sina bilder och meddelande skickade till hela vänskapskretsen, verkar aldrig någon ha fått nys om någon utsatt. Kan ni tänka er det själva, Linnéa skickar ut nakenbilder till en killes alla 500 vänner, och ingen av dem lägger ut något på Flashback?! Det är en kille som skickar nakenbilder, han har definitivt vänner som hänger på Flashback.

Den faktor som allra tydligast pekar på att Linnéas Instagram består av mer eller mindre fiktion är dock det faktum att hon aldrig polisanmäler. Om du utsätts för trakasserier och mordhot, och du har tillgång till namn och/eller kontaktuppgifter till personen i fråga, varför polisanmäler du honom inte då?

Det kan här dras paralleller till ett liknande fall. Den kontroversielle moderata politikern tillika antirasisten Alexander Bengtsson anmälde under en tid en mängd hot och våldsbrott som han påstått sig ha blivit utsatt för, vanligtvis från ”högerextrema krafter”. Det hela renderade i stor uppmärksamhet från media, där Bengtsson fick ge intervjuer till de stora tidningarna och medverkade i rikstäckande TV-sändningar. Den 23 mars 2016 delgavs dock Bengtsson misstanke om brott för tre fall av falskt larm, det vill säga att polisen hade misstankar om att anmälningar han gjort var påhittade. Bengtsson återfanns tragiskt nog död dagen efter, något som utreds av polisen som ett självmord.

I Linnéas fall kommer vi aldrig få se någon polisutredning, just eftersom hon av någon anledning väljer att inte anmäla. Vi lär heller inte få se någon granskning från etablerad svensk media, just liksom de okritiskt lyfte fram Alexander Bengtsson lär de fortsätta att bära Linnéa Claeson på sina axlar. Detta trots att deras ständiga efterfrågan efter nya saker får Linnéas berättelser att bli allt mer absurda. Vad som kanske tar priset är det som hände 24 maj (om än dagen innan tydligen var värre). Då blev Linnéa sexuellt trakasserad på gatan hela tjugo gånger på endast tre timmar. Vad än Linnéas definition av sexuella trakasserier är, om det nu kanske innebär en blick, eller att man säger hej, så leder hennes agerande till att begreppet som sådant blir fullkomligt urvattnat. Ingen kommer i framtiden bry sig om en kvinna påstår sig ha blivit sexuellt trakasserad om Linnéa tillåts fortsätta som hon gör. Grattis till din gärning för svenska kvinnor Linnéa, ett gravt överanvändande av begreppet ”våldtäkt” kanske vore nästa grej?

Hår i tutti-frutti färger, lättklädd och en uppenbar osäkerhet som individen försöker dölja genom ett häftigt tecken och en cool min. Har ni sett det förr?

 • 84anina

  Jag funderar på om det kan vara som så att hon någon gång under livet faktiskt utsatts för ett riktigt övergrepp som hon aldrig anmälde?
  Att detta är hennes sätt att återta kontroll (hämnd) och att hon känner ångest över att inte ha kunnat hantera/agera när det var aktuellt?
  Det blir liksom en överkompensation, behovet av uppmärksamhet skriker ju ‘fråga mig!’
  För de flesta som råkar ut för något brott av denna karaktär kommer bara berätta om någon ställer frågan direkt och konkret.

  Väldigt nyfiken på fortsättningen, kommer vi få respons från Linnéa månntro?

  • Samtliga i Vita Pillret kommer bli uthängda som gubbslem på hennes Instagram-konto. Hon verkar ju ah stort hämndbegär.

   • 84anina

    Det har hon väl redan gjort?
    Trist bara att hon tar ut sin ilska och frustration på de män som vill bidra till ett tryggare samhälle för oss kvinnor.
    Hon hjälper inte vår sak genom att alienera sig och få föra fram en bild av att representera alla kvinnor, när hennes uppfattning är så verklighetsfrånvänd.
    Men, jag är tämligen säker på att män förstår att dessa kvinnor som söker offentligheten utgör en väldigt liten del av oss, eftersom vi som är sansade och vettiga känner oss trygga i att realism och logik är det som alltid ska gå först.

   • Det hoppas jag verkligen vi blir, sådant ger oss trafik till sajten!

    • Du kommer nog få din önskan uppfylld. Ty rödingar är inte dom skarpaste knivarna i lådan. Dom skjuter sig gärna i foten och sparkar in öppna dörrar och sånt.

  • Mycket möjligt. Dock så lägger vi inte hela skulden på henne om våra misstankar visar sig stämma. Vårt samhälle fostrar vissa värderingar och uppmuntrar vissa beteenden, och ska man bli hyllad av etablissemanget idag (samt av unga kvinnor) så är det narcissism, egocentrism och polarisering som är biljetten till rampljuset. Vad som är sant eller inte är dock inte lika viktigt.

   • 84anina

    Sant, men vi har alla ett eget ansvar när vi kommit insikt.
    Att fortsätta dämpa ångest med mer destruktivt beteende är endast förnekelse i brist på karaktär och ganska fegt att inte kunna ta det ytterligare till grundproblematiken. hon erkänner ju ändå på sätt och vis att det finns ett problem (eventuellt) i samhället, men hon vågar inte peka ut huvudfaktorn. Förhoppningsvis pga feghet iallafall, då finns åtminstone förutsättningar för bättring.

 • Intressanta är att hennes följare till viss del verkar vara införstådda med att hon ljuger och/eller överdriver kraftigt men att det ”sker för den goda saken och hon tar ju upp viktiga problem”. Denna uppfattning har jag stött på många gånger när man debatterar invandringsfrågor. Det blir ok att förtiga brottslighet, ljuga om ”flyktingbarns” ålder och komma med ekonomiskt ofärdiga argument eftersom man inte vill gynna ”rasismen”.

  Men som vi alla vet så är vägen till helvetet kantad av goda föresatser. Där är vi nu.

 • Micke

  Det här har jag sagt lite överallt faktiskt. Jag är liksom skribenten fullständigt övertygad om att hon skarvar och så att säga fiskar i grumliga vatten. Det är klart att man får skamliga förslag på sexrelaterade sidor till exempel.

 • katten_tre

  Hon kan ju ha blivit trakasserad 20 ggr på tre timmar om hon rörde sig i invandrartät förort, inte alls osannolikt.