Kultur

Ett sätt att börja ta järnpillret

Ta ditt järnpiller!

Som en riktig althögrare måste du ta järnpillret. Det finns inget annat val, det är din skyldighet att ta hand om dig själv och att även kunna ta hand om andra vid behov. Här är en bra början.

Det finns många fördelar med att ta järnpillret och i princip inga nackdelar. Det ger dig fysiska och mentala verktyg som få andra aktiviteter. Vi har i alternativhögern valt att utveckla ett ideal som innefattar både det mentala och det fysiska (samt i vissa fall det andliga) och det är svårt att uppnå eller ens sträva efter det i frånvaro av just järnpillret. Det är roligt och tillfredsställande att ta det också, jag lovar!

Ett testosteronstinnt DN

Fördelarna

För det första är fysisk styrka ett effektivt självförsvar. Att vara starkare än motståndaren kan betyda skillnaden mellan en bruten näsa och en ärorik vinst. Det är ingen ursäkt för att inte lära sig fysisk kamp dock, men att blir bra på kampsport tar lång tid och under den tiden bör du bygga upp din kropp. Det ena utesluter naturligtvis inte det andra.

När du är stark är allt annat lättare. Dels faktiskt mentalt, eftersom fysiskt styrka automatiskt ger en del självförtroende. Dels fysiskt, eftersom en större fysisk styrka gör att du behöver använda en mindre del av din totala styrka vid varje given aktivitet. Aktiviteten i fråga blir då lättare. Säg att du ska flytta; klarar du av att marklyfta 200 kilo så kommer flytten vara mindre ansträngande för dig än om du hade klarat av att marklyfta 100 kilo. Varje lyft i flytten utgör en mindre ansträngning i förhållande till din maximala styrka. Samma resonemang kan appliceras på allt från kampsport till fjällvandring. Det ger dig naturligtvis inte en ursäkt för att inte ta hand om din kondition dock, med noll kondition blir allt jobbigt.

Det var ju som bekant bättre förr, och ju förr desto bättre. Då levde de flesta av oss ett naturligt aktivt liv. Den mänskliga kroppen klarar inte av inaktivitet utan utvecklar då diverse sjukdomstillstånd som hjärtsjukdom och diabetes. Våra muskler måste användas nästan dagligen. En fabriksarbetare, hantverkare eller bonde hade inget annat val än att röra på sig och använda sin muskulatur till att gå, dra, lyfta och hantera olika verktyg. Vi måste idag ersätta detta på något sätt och det perfekta sättet att göra det på är genom järnpillret.

Fysisk styrka och en välutvecklad muskulatur är också attraktivt. Muskler hos en man signalerar styrka, trygghet och ibland dominans. Rent instinktivt är detta attraktivt för de flesta kvinnor. För singelmän finns det därmed denna extra motivation att träna, för oss som är gifta är motivationen istället att hålla oss attraktiva för vår fru. Att du är stadgad är ingen ursäkt för att sluta träna!

Kvinnor bör också träna. Det finns en myt bland vissa kvinnor, även om denna är på väg att försvinna, att styrketräning gör dem biffiga och manliga. Sanningen är att det är ytterst få kvinnor som har generna för detta och även de måste träna väldigt hårt och väldigt mycket samt banta ned sig kraftigt för att det ska ske. De kvinnor du ser i träningstidningar och på motsvarande hemsidor är elittränade fitnesstävlande som bara ser ut som på bilderna ett par dagar på året i samband med tävling. Sanningen är att kvinnor som styrketränar mest blir fastare i kroppen, får mindre besvär med ont i ryggen och liknande samt får mer ork i vardagen. Tänk på att kvinnor precis som män alltid har arbetat fysiskt och också måste ersätta denna livsstil med något annat fysiskt för att inte bli sjuka.

Nackdelar

Inga.

Inga ursäkter!

Sätt igång

Det är dags att ta tag i detta nu och då måste du lära dig hur du ska göra. Det första att tänka på är att järnpillret är ett maraton och inte en sprint. Det tar tid att bli stark och det tar tid att bygga muskler. Man räknar med ökningarna i månader och år, inte i dagar eller ens veckor. Möjligtvis med undantag för den absolut första tiden, då du får så kallade ”nybörjarökningar”. Det är viktigt att ha detta i åtanke och vara beredd på det. Du måste föra in järnpillret i din livsstil och inte se det som ett jobbigt måste du tvingar dig till ibland. Det lättaste sättet att göra detta på är att läsa på om det, lära dig mer. När man märker att det finns mycket att lära sig om ett ämne så blir det oftast roligare eftersom det innebär att man utvecklas och växer också mentalt.

Leta rätt på ett bra nybörjarprogram, jag rekommenderar till exempel Mark Rippetoes Starting Strength (”SS”), från boken med samma namn. Boken i fråga innehåller antagligen den bästa beskrivningen av hur du utför de så kallade basövningarna av alla böcker på marknaden just nu. Basövningarna är en handfull grundläggande rörelser som täcker all muskulatur i kroppen och inkluderar saker som knäböj, marklyft, bänkpress och axelpress. Det går också med gott samvete att inkludera exempelvis räckhäv här.

Det är det du som nybörjare ska börja med nämligen, basövningar. Du kommer då sakta men säkert att bygga en god grund för all framtida fysisk aktivitet. Börja med lätta vikter, som det står i alla bra nybörjaranpassade program, och öka sedan sakta men säkert. Läs gärna den meningen igen. Lätta vikter – öka långsamt. Det är tydligen väldigt svårt för vissa att förstå detta. Tre komponenter: Lätta startvikter, öka hela tiden, se till att ökningarna inte är för stora varje gång. Du kommer komma upp i någorlunda höga vikter snabbare än du tror och då kommer du se tillbaka på den tiden då du kunde öka lite varje gång. Ha inte bråttom, ett maraton och inte en sprint som du minns.

Tekniken är extremt viktig och tar tid att lära sig. Men det är värt besväret att göra rätt från början, innan du blir stark. Blir du stark med fel teknik kommer du skada dig och vem ska rädda Evropa då? Järnpillret kräver disciplin, det är ju bland annat det som gör det så fantastiskt.

Nu har du förhoppningsvis förstått i varje fall hur du ska ta de första stegen. Vi kanske hjälper dig att ta även stegen efter i framtiden, om intresse finns. Disciplin, styrka och valkar i händerna!